Završen 24. Petrovdanski padobranski kup

Članovi padobranske ekipe iz Omana ekipni su pobjednici 24. Petrovdanskog padobranskog kupa, dok su u muškoj i ženskoj konkurenciji trijumfovali Adbulah Al Makbali iz Omana i Ina Gitel iz NJemačke koja je nastupila za ekipu Poljske.

Ekipa padobranaca iz Omana je sa 107 negativnih bodova bila bolja od ekipe Aero-kluba „Prijedor“, koja se sa 138 bodova plasirala na drugo mjesto, dok se na treće mjesto plasirala ekipa „MI-Pres“ koja je postigla rezultat od 166 poena, a koju su činili padobranci iz pet država.

U pojedinačnoj konkurenciji, Omanski padobranac Adbulah Al Makbali bio je bolji Paola Filipinija, čovjeka sa 16.200 skokova i koji je sa reprezentacijom Italije sedam puta bio svjetski prvak.

Omanac je bio bolji i od Ištvana Aštaloša evropskog prvaka u padobranstvu, koji je u Prijedoru branio prošlogodišnju titulu pobjednika kupa.

U ženskoj konkurenciji bile su dvije takmičarke, tako da pored Ine Gitel koja se umiješala među prvoplasirane, tu je bila i Petra Kunovac iz Hrvatske koja se sa 97 bodova u konačnom plasmanu plasirala na 50. mjesto.

U kategoriji mastera prva tri plasirana su bili Ištvan Aštaloš, koji je imao 13 bodova kao i drugoplasirani Paolo Filipini, dok je iza njih sa bodom više bio Prijedorčanin Draško Lajić.

Na sportskom aerodromu Urije na ovogodišnjem kupu takmičilo se 55 padobranaca iz 11 zemalja i to: Austrije, Mađarske, NJemačke, Italije, Poljske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Bugarske i BiH te Omana.

Takmičarski skokovi izvođeni su iz aviona „Pilatus porter“ Vojske Slovenije, a padobranci su se takmičili u disciplini skok na cilj u osam serija sa visine od 1.200 metara te su nakon toga izvođeni polufinalni i finalni skokovi.

Kup je ranije uvršten u zvanični kalendar svjetske Vazduhoplovne asocijacije, a takmičenje se odvija se po strogim FAI pravilima zbog čega se Petrovdanski padobranski kup ne razlikuje od bilo koje druge svjetske padobranske manifestacije.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske proglasilo je ovu manifestaciju od posebnog značaja i kao takva je jedinstvena ne samo u prijedorskoj regiji već u cijeloj Srpskoj.

Glavni sudija ovogodišnjeg, kao i prošlogodišnjeg kupa bio je Sanimir Handanagić, sudija sa međunarodnom padobranskom licencom.

„Sve je bilo na najboljem mogućem nivou. Sa ovom posadom iz Slovenije uspjeli smo da napravimo sve u rekordnom vremenu i uz maksimalnu bezbjednost takmičara i bez bilo kakvog incidenta“, rekao je Handanagić.

Organizator ovogodišnjeg kupa bio je Aero-klub „Prijedor“, a pokrovitelji grad Prijedor, Ministarstvo porodice omladine i sporta i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Kup je zatvorio zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš koji se zahvalio svima na učešće i poželio novi susret već dogodine, na jubilarnom 25. Petrovdanskom padobranskom kupu.

Povezane vijesti:
24. Petrovdanski padobranski kup Prijedor 2019.

Izvor: PrijedorGrad.org

Comments are closed.